Home page > Afecțiuni ale aparatului respirator
 

Authorize the processing of personal data
Edit email address
Invalid email
Email Sent
Authorize the processing of personal data

Chiesi Farmaceutici este pe deplin dedicată îngrijirii și îmbunătățirii calității vieții persoanelor care suferă de afecțiuni ale aparatului respirator inclusiv astm și BPOC (Boala pulmonară obstructivă cronică). Astmul și BPOC sunt caracterizate prin limitarea fluxului respirator, deși sunt conduse de o cale diferită fiziopatologică.

Conform ultimelor estimări ale OMS (Organizația Mondială a Sănătății), există 235 milioane de persoane pe toată suprafața globului – în principal copii – ce suferă de astm, în timp ce 65 milioane de persoane suferă de BPOC moderat până la sever (OMS 2017), prezisă ca fiind a treia cauză principală de mortalitate până în 2030. Dacă măsurile țintite către reducerea riscurilor legate de boli – de ex. utilizarea de tutun – nu sunt adoptate, se estimează că numărul deceselor legate de BPOC va crește cu 30% în următorii 10 ani.1

În căutarea de îmbunătățire constantă a sănătății pacienților, Chiesi Farmaceutici, cercetează și dezvoltă noi soluții terapeutice bazate pe tehnologia de formulare inovatoare Modulite®, ce permite crearea soluțiilor tip spray (pMDI, Inhalator Presurizat cu doză măsurată) pentru inhalare capabile să livreze particule extra-fine. Chiesi Farmaceutici a patentat și a introdus pe piață un dispozitiv medical bazat pe pulbere uscată pentru inhalare (DPI, inhalator cu pulbere uscată), capabil de a livra particule extra-fine.

ASTMUL

Astmul este o afecțiune cronică inflamatoare caracterizată prin simptome recurente respiratorii cum sunt: lipsa de aer, tusea și wheezing-ul, precum și presiunea pe piept. În condiții normale, aerul este liber să circule în plămânii noștrii printr-un sistem conductiv complex denumit de asemenea căi respiratorii. În condiții specifice și atunci când afecțiunile pacientului astmatic sunt necontrolate, căile respiratorii sunt mai predispuse la inflamație, declanșând o criză de astm. Ca și consecință, multiple modificări au loc, incluzând bronhoconstricție, îngroșare a mucoasei interne și astuparea căilor respiratorii inferioare, care, la rândul lor fac respirația dificilă. Totuși, aceste manifestări clinice sunt practic reversibile, deși variază foarte mult în funcție de perioada de timp derulată sau în funcție de pacient. În general, statutul astmatic tinde să se deterioreze pe timpul nopții sau dis de dimineață. Deși nu este posibilă recuperarea completă după astm, controlul optim al bolii este realizabil, asigurând astfel o calitate a vieții adecvată pentru pacienți. Dar ce cauzează astmul? O criză de astm este declanșată atunci când o persoană susceptibilă intră în contact cu iritanți. În special, factorii de predispoziție sunt genetici (ceea ce explică incidența mai mare la cei înrudiți cu bolnavi), prezența alergiilor, sexul feminin, obezitatea și originea etnică. În același timp, factori precum alergenii, poluanții profesionali, fumul de țigară, poluarea mediului și infecțiile căilor resporatorii pot declanșa o criză de astm dacă sunt inhalate în cantități semnificative. Astmul apare mai frecvent la copii și adolescenți, deși în ultimii ani, diagnosticarea la adulți și vârstnici devine din ce în ce mai frecventă.2

BOALA PULMONARĂ OBSTRUCTIVĂ CRONICĂ (BPOC)

BPOC este o boală respiratorie caracterizată printr-o obstrucție bronhială persistentă (ireversibilă), asociată cu un răspuns cronic inflamator crescut al căilor respiratorii la noxe sau gaz. Simptomele clasice asociate cu BPOC sunt dispneea, tusea cronică, și producția cronică de spută. În unele cazuri, o înrăutățire cronică a simptomelor sus-menționate poate avea loc, declanșând exacerbarea BPOC. Un mecanism dublu este în lucru în obstrucția bronhică la pacienții cu BPOC: pe de o parte, o inflamare a căilor respiratorii inferioare împreună cu îngroșarea pereților căilor respiratorii și poate crește rezistența permiterii fluxului de aer. Pe de altă parte, o distrugere progresivă a parenchimului pulmonar (emfizem) asociată cu pierderea retracției elastice a plămânului poate avea loc. Este important de subliniat că ambele mecanisme pot coexista, ducând la o reducere globală a fluxului de aer de-a lungul plămânilor. Dar care sunt factorii de risc asociați BPOC? În primul rând, există factorii genetici de risc care pot predispune unii subiecți în a dezvolta boala. Cel mai important factor de risc este fumul de țigară, precum și expunerea la poluanții domestici (legați de gătitul mâncării sau gazele emise din combustia biocombustibililor) sau poluarea din mediul înconjurător. Factorii secundari sunt vârsta, sexul, statutul socio-economic, infecțiile respiratorii, astmul sau bronșita cronică. În general, pacienții cu BPOC sunt mai predispuși către afecțiuni cardiovasculare, osteoporoză, diabet, cancer pulmonar și bronșiectazie, ce la rândul lor cresc șansele de spitalizare și/sau deces. Spre deosebire de astm, BPOC este o boală cu debut timpuriu, fiind mai comună în rândul pacienților vârstnici (nu există în rândul pacienților tineri), din moment ce dezvoltarea sa implică o expunere lentă și progresivă la factorii de risc.3         

 

PRODUSE  

Foster® Spray și Foster® NEXThaler®

Acesta este o combinație fixă pentru inhalare de dipropionat de beclometazonă (antiinflamator) și fumarat de formoterol (bronhodilatator). Produsul sub formă de spray (pMDI, Modulite®) eliberează particule extra-fine. Produsul este indicat pentru tratamentul astmului cu schema de dozare atât ca întreținere (1 sau 2 pufuri de două ori pe zi) cât și ca MART (terapie de întreținere și ameliorare). Cea din urmă permite folosirea Foster® de asemenea ca terapie de ameliorare (maxim 6 pufuri extra la nevoie). Foster® Spray a primit de asemenea autorizație de punere pe piață pentru indicația BPOC. Produsul a fost lansat întâi în Germania în 2006 și este comercializat acum în mai mult de 60 de țări în jurul lumii, inclusiv Rusia, China și în regiunea Austria și ECE, acoperită de filiale proprii inclusiv multe țări gestionate de Organizația Multi Country.     

Foster® este de asemenea disponibil pe piață ca pulbere uscată (DPI) pentru inhalare, eliberată în particule foarte fine de către dispozitivul NEXThaler®.

 

Atimos®

Acesta este o formulare sub formă de spray (pMDI) bazat pe tehnologia Modulite® de fumarat de formoterol, un agonist β2 de lungă durată (LABA) și bronhodilatator. Atimos® este indicat pentru prevenția și tratamentul (1-2 pufuri de două ori pe zi) bronhospasmului la pacienții cu boală pulmonară obstructivă, inclusiv astm bronșic și BPOC, de asemenea și pentru bronhospasmul indus de alergii sau răceli, atât la adulți cât și la copii peste 6 ani.

 

Trimbow®

Acesta este o combinație triplă de dipropionat de beclometazonă (antiinflamator), fumarat de formoterol (bronhodilatator) și bromură de glicopironiu (antagonist al receptorilor muscarinici). Chiesi a primit autorizația de punere pe piață în Uniunea Europeană în iulie 2017 ca prima companie capabilă de a aduce o astfel de combinație triplă pacienților. Trimbow® este indicat pentru tratamentul de întreținere la pacienții adulți cu boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC) moderată până la severă ce nu sunt tratați adecvat printr-o combinație de corticosteroid inhalat și beta2-agonist cu acțiune de lungă durată.

  

Listă de referințe

  1. int/respiratory/copd/en/
  2. org
  3. com