În mod normal, nașterea are loc între săptămâna 37 și săptămâna 42 de gestație. Până în acel moment, fătul este complet format și dezvoltat suficient încât să se poată adapta vieții extra-uterine. Totuși, în unele cazuri, nașterea poate avea loc înaintea săptămânii 37 de gestație. În acel caz, nou-născutul este considerat prematur, cu gradul de dezvoltare al organelor dependent de vârsta gestațională.
Maturizarea și funcționalitatea plămânilor sunt critice pentru supraviețuire. În funcție de gradul de prematuritate, plămânii pot fi parțial sau chiar complet imaturi, și deci incapabili să asigure o funcție respiratorie adecvată.
Timp de decenii, Chiesi a fost dedicată neonatologiei, lucrând alături de comunitatea medicală pentru a îmbunătăți nivelul de îngrijire pentru bebelușii prematuri. Mulțumită acestei relații importante, Chiesi a devenit un partener global pentru neonatologi, aducând medicamentele sale salvatoare către mai mult de 80 de țări în jurul lumii, și lucrând către împărtășirea practicilor clinice cele mai bune.
Dezvoltarea incompletă a sistemului respirator și a zonelor creierului care regulează respirația este o problemă frecventă în rândul prematurilor, gravitatea crescând în bebelușii cu o greutate mică la naștere. Această afecțiune duce la episoade de apnee spontană, care este în mod uzual definită ca o oprire a respirației ce durează mai mult de 20 de secunde. Clinic, această întrerupere poate fi acompaniată de o rată de bătăi ale inimii mai scăzută și/sau o reducere a cantității de oxigen în sânge. În cele din urmă, un ton al pielii palid sau cianotic poate apărea la un sugar ce se confruntă cu un episod de apnee, împreună cu o reducere a tonusului muscular. Vârsta gestațională mai scăzută este asociată cu un risc mai mare de episoade de apnee, care au debutul la vârsta de 2-3 zile de viață.
Episoadele mai ușoare pot fi rezolvate prin stimularea tactilă a nou-născutului, în timp ce episoadele mai grave necesită intervenție farmacologică, cu medicamente stimulente, cum ar fi cafeina.
Adenozina este un neurotransmițător ce modulează activitatea neuronală și reduce efortul de respirație. Cafeina se opune în mod direct acestui efect prin blocarea interacțiunii adenozinei cu receptorii celulari, prin urmare rezultând o rată de respirație îmbunătățită.
Sindromul de detresă respiratorie neonatală este o afecțiune tipică prematurilor. Mai degrabă, în loc de a identifica o singură patologie, SDR este de obicei utilizat pentru a identifica o imagine clinică complexă ale cărei simptome sunt cauzate de o subdezvoltare a sistemului respirator. Gravitatea și incidența aceste patologii sunt direct legate de gradul de prematuritate, copii născuți înainte de săptămâna 28 de gestație fiind expuși unui risc mai mare.
Insuficiența respiratorie în prematurii cu SDR este cauzată de deficitul de surfactant pulmonar, care ajută la crearea unui biofilm ce acoperă pereții interiori ai alveolelor. Rolul fiziologic al surfactantului este să permită plămânilor să se extindă și să evite colapsul (atelectazie) în timpul fazelor respiratorii. Lipsa de surfactant duce la dificultăți în respirație, cu oxigenare slabă, efort crescut pentru a respira și nevoia de suport respirator.
Acumularea de surfactant disponibil într-un copil prematur este de obicei extrem de limitată comparativ cu cea a unui nou-născut la termen și continuă să scadă ca și consecință a SDR. Atunci când este necesar, administrarea de surfactant exogen poate ameliora simptomele acestui sindrom prin suplimentarea acumulării edogene de surfactant, astfel permițând biofilmului să fie completat.
Curosurf®
Curosurf®, o suspensie intratraheală, este un surfactant natural preparat din plămâni de origine porcină. Este administrat prin ruta endotraheopulmonară la copii prematuri cu sindrom de detresă respiratorie (SDR).
Curosurf® este indicat copiilor prematuri pentru tratamentul sindromului de detresă respiratorie sau pentru profilaxie la nou-născuții cu risc crescut de SDR sau cu dovezi de deficiență de surfactant. Este recomandat ca tratementul să fie început cât de repede posibil după diagnosticarea SDR.
Curosurf® este administrat pe calea tubului endotraheal, fie ca un singur bolus direct în traheea inferioare, fie ca două alicote, una pentru fiecare din bronhiile primare sau printr-un cateter subtire. Curosurf® ar trebui să fie administrat doar de către cei cu pregătire și experiență în îngrijirea și resuscitarea prematurilor.
Peyona®
Peyona® este o soluție citrat de cafeină, indicată pentru tratamentul apneei primare în nou-născuții prematuri. Poate fi administrat ori prin perfuzie intravenoasă lentă sau oral.
Tratamentul cu citratul de cafeină ar trebui inițiat sub supravegherea unui medic cu experiență în terapia intensivă neonatală. Tratamentul ar trebui administrat numai într-o secție de terapie intensivă neonatală unde sunt disponibile facilități adecvate pentru supravegherea și monitorizarea pacienților.
Regimul de dozare recomandat la copii netratați anterior este o doză de inițiere administrată prin perfuzie intravenoasă lentă, urmată de o doză de întreținere ce poate fi administrată ori intravenos ori prin administrare orală printr-un tub nasogastric.