Ce este accesibilitatea ?
Termenul de accesibilitate web se referă la capacitatea sistemelor informatice de a furniza servicii și de a furniza informații utilizabile, fără discriminare, inclusiv celor care au nevoie de tehnologii de asistență sau de setari speciale din cauza unor dizabilități specifice.
Importanța accesibilității
Potrivit ultimului Raport privind dizabilitățile al Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 15% din populația lumii trăiește cu o afecțiune a dizabilității și aproape toate site-urile web par a fi inaccesibile pentru acești un miliard de oameni. Credem că acești oameni merită egalitate, motiv pentru care am muncit pentru ca www.chiesi.ro să fie accesibil oricui, în ciuda tuturor condițiilor și dizabilităților. Site-ul nostru web rulează acum pe diferite tehnologii și o interfață prietenoasă care permite persoanelor cu dizabilități să adapteze interfața de utilizator a site-ului web la nevoile lor personale.
Tehnologia
Tehnologia pe care o folosim este furnizată de AccessiWay și își propune să facă site-ul nostru accesibil persoanelor cu dizabilități precum orbire, deficiențe de vedere, tulburări cognitive, tulburări de mișcare și epilepsie. Grupul Chiesi împărtășește pe deplin misiunea AccessiWay, care este de a „face din Internet un loc incluziv, pentru toată lumea”.
Profiluri de dizabilități acceptate pe site-ul chiesi.ro
Profil pentru epileptici: acest profil permite persoanelor cu epilepsie să utilizeze site-ul în siguranță, eliminând riscul episoadelor derivate din animații intermitente și combinații de culori periculoase.
Profil pentru deficienți de vedere: acest profil ajustează site-ul web astfel încât să fie accesibil pentru majoritatea persoanelor care suferă de deficiențe de vedere, cum ar fi probleme de vedere degradată, probleme de vedere periferică, cataractă, glaucom și altele.
Profil pentru tulburări cognitive: acest profil oferă diferite caracteristici de asistență pentru oameni cu dizabilități cognitive, cum ar fi autismul, dislexia, CVA și altele, să se concentreze asupra elementelor importante ale paginii într-un mod mai fluid și mai accesibil.
Profil pentru tulburări de atenție (ADHD): acest profil reduce semnificativ distragerile și zgomotul pentru a ajuta persoanele cu ADHD și tulburări de neurodezvoltare să deruleze, să citească și să se concentreze cu ușurință pe elementele esențiale.
Profil de cititor de ecran: acest profil ajustează site-ul web pentru a fi compatibil cu cititoare de ecran precum JAWS, NVDA, Voiceover și Talkback. Un cititor de ecran este întotdeauna instalat pe computerul unui utilizator cu dificultăți de vedere, iar tehnologia AccessiWay este compatibilă cu acest instrument.
Profil de navigare de la tastatură (dizabilități motorii): acest profil permite persoanelor cu deficiențe de mobilitate să gestioneze site-ul web folosind tastele Tab, Shift+Tab și Enter, sau chiar folosind comenzi rapide precum „M” (meniu), „H” (titluri), „F” (forme), „B” (butoane) și „G” (grafică) pentru a ajunge la anumite elemente.
Alte modificări ale interfeței de utilizare, design și lizibilitate
Ajustarea fontului: site-ul nostru web permite utilizatorilor să mărească și să reducă dimensiunea fontului, să schimbe tipul fontului, să ajusteze spațierea, alinierea, spațierea între linii și multe altele.
Ajustarea culorii: site-ul nostru web permite utilizatorilor să selecteze diferite profiluri de contrast de culoare, cum ar fi deschis, întunecat, inversat și monocrom. În plus, utilizatorii pot personaliza combinații de culori pentru titluri, texte și fundaluri, cu peste șapte opțiuni de colorare diferite
Animații: site-ul nostru permite utilizatorilor epileptici să oprească toate animațiile care rulează cu un singur clic. Animațiile controlate de interfață includ videoclipuri, GIF-uri și tranziții CSS intermitente.
Accentuarea conținutului: site-ul nostru web permite să evidențiem elemente importante precum link-uri sau titluri și să alegeți să evidențiați doar elemente concentrate sau suspendate.
Dezactivarea sunetului: site-ul nostru permite utilizatorilor de aparate auditive care pot suferi de dureri de cap sau alte probleme cauzate de sunetele de redare automată, să dezactiveze instantaneu sunetul de pe site.
Tulburări cognitive: site-ul nostru web permite utilizarea unui motor de căutare legat de Wikipedia și Wiktionary, permițând persoanelor cu tulburări cognitive să caute sensul propozițiilor, inițialelor, argoului și altele, pentru o înțelegere mai rapidă.
Alte caracteristici: site-ul nostru permite utilizatorilor să schimbe culoarea și dimensiunea cursorului, să folosească un mod de imprimare, să activeze o tastatură virtuală și multe altele.
În ciuda efortului nostru continuu de a crea condiții mai bune în ceea ce privește accesibilitatea, există încă secțiuni pe site-ul nostru care nu sunt pe deplin accesibile, dar lucrăm în fiecare zi pentru a îmbunătăți și atinge nivelul optim de accesibilitate urmărind progresele tehnologice continue.
Dacă doriți să vorbiți cu noi despre accesibilitate sau dacă aveți vreo sugestie pentru a o îmbunătăți, vă rugăm să ne contactați aici.
Poți găsi Declarația de accesibilitate a site-ului www.chiesi.ro aici